Franse dividenden en woningbezit hoger belast

maandag, 23 mei 2022


Na bijna 60 jaar ondertekenden België en Frankrijk eindelijk een nieuw dubbelbelastingverdrag. Maar of die update goed nieuws is voor uw portefeuille valt te betwijfelen. We belichten twee opmerkelijke wijzigingen en hun impact voor u.

1) Waarover gaat dit?

Dubbelbelastingverdragen zijn heel gewoon. Ze bevatten duidelijke afspraken tussen twee landen rond de heffing van vooral inkomsten- en vermogensbelasting. Dergelijke verdragen moeten dubbelbelasting (maar ook belastingontduiking) vermijden. Toch is dat nieuwe Frans-Belgische dubbelbelastingverdrag wat tromgeroffel waard: het oude verdrag dateert namelijk al van 1964. Het maakt komaf met enkele onduidelijkheden die in de loop der jaren naar boven waren gekomen. Belangrijk is natuurlijk: heeft dat nieuwe verdrag ook een impact op uw financiële situatie? Dat zou best wel eens kunnen. Heeft u aandelen van Franse bedrijven in portefeuille? Of bezit u vastgoed in Frankrijk? Lees dan zeker verder.

2) Wat is het probleem?

Wel, ten eerste zal de belasting op Franse dividenden verhogen. Althans in theorie. Eigenlijk is dit een opmerkelijk verhaal. De Belgische staat heeft het oude verdrag namelijk jarenlang niet correct nageleefd op dit punt. Frankrijk heft een bronbelasting van 15% (in sommige gevallen 12,8%) wanneer een Belgische rijksinwoner dividenden ontvangt van een Franse vennootschap. Ons land heft 30% roerende voorheffing op dividenden in België en deed dat ook voor de netto inkomsten uit Franse dividenden (dus na afhouding van de Franse 15%). Dat resulteerde in een totale belasting van 40,5%. Maar volgens het verdrag moest die belasting worden verminderd met een forfaitair buitenlands belastingkrediet (FBB) van minstens 15%. Een cijfervoorbeeld maakt het duidelijk:
Brutodividend 1000  
Franse bronheffing -15%
Belastbaar deel in België 850  
Belgische roerende voorheffing -30%
Voorlopig nettodividend 595  = 40,5% belasting
FBB +15%
Eigenlijk nettodividend 722,5  = 27,75% belasting
Pas in februari 2021 oordeelde het Hof van Cassatie dat de Belgische belastingadministratie hier al jarenlang in de fout ging en dat de belasting op Franse dividenden slechts 27,75% mocht bedragen. Talrijke belastingplichtigen vorderden intussen hun te veel betaalde belasting uit het verleden terug. Geen FBB meer in het nieuwe verdrag Wat blijkt nu? In het nieuwe dubbelbelastingverdrag is helemaal geen sprake meer van dat forfaitair buitenlands belastingkrediet. België mag dus gewoon 30% heffen aan de grens, zoals het altijd heeft gedaan. Anderzijds wordt de Franse bronbelasting van 12,8% veralgemeend naar alle dividenden. Het tarief van 15% gaat dus op de schop. Toch nog een pluspuntje. Alles samen betekent dit dat de totale belasting op Franse dividenden voor natuurlijke personen uitkomt op 38,96% van zodra het nieuwe verdrag in werking treedt. Uiteindelijk komt de totale belasting op Franse dividenden door het nieuwe verdrag uit op 38,96%.

3) Waarom kan dat verder nog belangrijk zijn voor u?

Zoals aangehaald in de inleiding, heeft het nieuwe verdrag daarnaast nog gevolgen voor de Belgische bezitters van vastgoed in Frankrijk. In het oude verdrag waren enkel afspraken gemaakt rond belasting op huurinkomsten of gerealiseerde meerwaarde uit verkoop in geval van privématig aanhouden van Frans vastgoed. Maar wat dan met Belgische rijksinwoners die Frans vastgoed beheren via een vastgoedvennootschap? Met die onduidelijkheid is nu komaf gemaakt. In beide gevallen is Frankrijk bevoegd om Belgische inwoners te belasten. België is verplicht een vrijstelling te verlenen. Belgische vrijstelling is niet absoluut Maar daarmee is de kous niet af. Want in het nieuwe verdrag staat dat België die vrijstelling enkel moet verlenen als er effectief belasting werd betaald in Frankrijk. Omdat Frankrijk geen belasting heft op onroerend goed dat niet wordt verhuurd en dus enkel voor eigen gebruik dient, kan België in principe hier onroerende voorheffing voor aanrekenen. Met andere woorden: de belastingdruk voor Belgen die een huis bezitten in Frankrijk voor eigen gebruik zou wel eens kunnen toenemen … Wordt ongetwijfeld vervolgd.

4) Wat moet u onthouden?

Er zijn veranderingen op til, maar het nieuwe dubbelbelastingverdrag wordt pas van kracht als de parlementen van beide landen het hebben goedgekeurd. Dat zal ten vroegste op 1 januari 2023 gebeuren. U hebt dus nog tijd om de nodige maatregelen te treffen. Niet zeker welke acties u het best onderneemt? Wij helpen u graag.


Hoe kunnen we u helpen? Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.

Maak online een afspraak Bellen kunt u naar +32 3 482 08 72 of +32 9 395 04 28.